Chateau Pontet Canet

Chateau Pontet Canet
30/10/2012 Malene Hertz

Årgangsvariation

Er den første tanke, der falder mig ind, da jeg sidder foran striben af glas til vertikal smagning på Château Pontet Canet.  5. Cru slottet ligger i Pauillac og grænser op til Château Mouton Rotschild.

Variation er præcis det, jeg finder interessant ved de franske vine. Afspejlingen af det lokale klima, der udmønter sig i den kvalitet og smag, som vinen får det pågældende år. Det er sjældent kedeligt at smage, når denne præmis er tilstede.

Variation, er der i alle tilfælde i de 7 vine vi smager på. Det er importøren H.J. Hansen der har indbudt denne kølige efterårsdag med udsigt fra Nimbs smukke lokale til Tivoli. Vi smager årgang 2001 og fremefter til og med årgang  2009 (- 2002, 2005). En interessant smagning ikke mindst fordi slottet undervejs, lægger om til økologisk og senere biodynamisk produktion.

100 Parker Point

Jeg er ikke Parker disciple, men jeg forstår til fulde hvad ejeren Alfred Tesseron mener, når han siger, at havde det ikke været for Parkes 100 point til årgang 2009, havde man måske stadig grinet af hans biodynamiske produktionsmetoder i Bordeaux.

Han er blandt pionererne hos Bordeaux top slottet og beslutningen, som for alvor tog fart i 2004, synes at klæde vinene. Det er måske også årsagen til at Alfred Tesseron, ønsker vi skal smage første flight fra de ældste til de yngste. Til frokosten følger samme system fra årgang 2001, 2003 og til slut 2004.

Uagtet, om vi taler de højt roste eller mindre roste årgange, der dog alle ligger over 90 point, så er vinene hele vejen igennem overbevisende. Jeg skriver konsekvent brombær, lakrids, miniralitet og violer i mine smagenoter, med ganske få undtagelser.  Karakteristika, der er typiske for slottet. Men det er først og fremmest elegancen og finessen, der tiltaler mig.

Michel Rolland og Biovin

Selv den mest visionære kan få kolde fødder, og da melduggen sætter ind i den regnfulde årgang  2007, beder Alfred Tesseron sin højrehånd, Jean-Michel Comme (slottes Regisseur), om at sprøjte i marken. En ordre, der nok blev adlydt, men med stor beklagelse fra Jean-Michel Comme.

Alfred Tesseron tog fejl. Og han indrømmer det. Det er jeg ikke vant til  og da slet ikke i Bordeaux. Kan det skyldes at han som yngre tilbragte 6 år i USA? Eller er det familiens herkomst fra Cognac?

Uagtet årsagen, er de første stikord om slotsejeren på min blok: visionær, detaljeorienteret og selvreflekterende. Han er befriende ligefrem og ærlig. Da jeg spørger hvad en mand som Michel Rolland (verdenskendt konsulent og meget glad for Parker vinstilen) kan tilføre Pontet Canet’s vinproduktion, følger han straks tanken. Michel Rolland er kendt for sine evner som vinmager, men hvad mange ikke ved ”he is good in the vineyard”.

Et redskab ikke en religion

Under kaffen vender jeg tilbage til biodynamikken og Michel Rolland. Alfred Tesseron rykker nærmere, da jeg spørger om han følger Maria Thuns biodynamiske kalender for høsttidspunktet. “Jeg følger druerne”, falder svaret prompte. Vi smager på dem og beslutter, hvornår der skal høstes, siger han med glimt i øjet.

Han ser biodynamikken som et redskab, der kan fremme kvaliteten i hans vine. Således pløjes der i dag med hest. ”40% af vores 81 ha. ser ikke længere en traktor” ”Det tunge maskinel, får jorden til at klumpe sig sammen, så den ikke kan optage vigtige næringsstoffer eller dræne optimalt” ”Det er ikke for story tellingens skyld jeg gør det”, smiler han.

I det hele taget fylder arbejdet i marken meget hos Alfred Tesseron. Da vi overtog slottet, havde det været forsømt længe.”Der var få penge og jeg besluttede derfor først at investere i marken.

Ansvarsfuld storyteller

Han udviser stor ansvarlighed for slottet, der kun har haft 2 ejere, før hans fadder Guy Tesseron købte det tilbage i 1975. I år 2000 bliver Alfred Tesseron eneejer, mens hans søster og bror driver 4. Cru Slottet Château Lafont-Rochet i Saint-Éstephe videre.

”Hver morgen når jeg barberer mig, tænker jeg” ”Hvad kan jeg gøre for Pontet Canet i dag?” Han siger det med stor alvor. En ansvarlighed, jeg genkender fra mit besøg på slottet i foråret 2012 til en primeur smagningen. Her lå der alkohol testere til alle besøgende. En lille gennemtænkt detalje, da eneste måde at komme rundt til smagningerne på, er i bil

“Mit næste projekt er at bygge nogle bedre forhold til høstarbejderne, så de bedste kommer igen”, fortæller Alfred Tesseron, og inviterer i samme moment hele bordet til at følge planerne ved næste besøg på slottet. Ved kaffen når jeg også lige at indånde duften af familiens cognac, der kommer fra Grande og Petit Champagne og har fået den kompleksitet og rancio karakter, som cognac, der er mere end 50 år gammel opnår

Favoritterne

Skal jeg plukke et par vine ud fra smagningen må det være 2001 – ikke mindst pga. prisen og drikbarheden nu. 2004 for sin elegance, 2008 for sin kompleksitet og 2009 for sin struktur og lagringspotentiale.

Vinene kan købes hos H.J. Hansen og koster fra kr. 380,- til kr. 2850,-