Nu er det Crémant tid

Nu er det Crémant tid
10/12/2012 Malene Hertz

Vi nærmer os med hastige skridt årets sidste aften. En højtid for champagne, men også for mange andre bobler.

Det prisvenlige alternativ

Den franske Crémant er uden tvivl det mest prisvenlige alternativ til champagne, hvis også kvaliteten tages i betragtning. Det skyldes ikke mindst, at metoden til at fremstilling af Crémant er præcis den samme som i Champagne-distriktet. Engang kaldte man den ligefrem champagnemetoden, men det nedlagde EU forbud mod i midten af 1980’erne og siden er betegnelsen ”méthode traditionnelle” blevet brugt.

Stor produktion og flere flasker på vej

I Frankrig findes en lang række vindistrikter, der bruger Crémant betegnelsen.Bedst kendt er Crémant d’Alsace der også er den største. Herefter følger Bourgogne, Loire, Bordeaux, Limoux, Die og Jura.

Stor vækst

Faktisk går det så strygende for de forskellige Crémant appellationer, og man forventer, at runde en årlig produktion på 100 millioner flasker i 2020 fra den nuværende 75 millioner flasker.

Det startede i Loire 

Tidligere brugte man Crémant betegnelsen om mousserende vine, der holdt et lidt lavere tryk i flasken end champagne.  2-3 atmosfære tryk var normalen mod de 5-6 i champagne. I Loire- distriktet var betegnelsen ret udbredt: Crémant de Saumur og Crémant de Vouvray for nu blot at nævne nogle. Siden fulgte en samlet betegnelse – Crémant de Loire for områdets mange bobler i 1975.

Stor forskel i smagen fra et område til et andet 

Skønt Crémant produktionen er underlagt samme regler for selve fremstillingsprocessen uafhængigt af produktionsområdet, er der stor forskel i smagen fra ét området til ét andet. Det skyldes, at hvert vinområder har regler for brug af druesorterne og at jordbunden også udgør en forskel.

Luxembourg er undtagelsen

Crémant er som tidligere nævnt et fransk fænomen, men Luxembourg er undtagelsen. Landet har en lang tradition for at lave mousserende vin og skønt landet ikke tilhører Frankrig er produktionen og interessen for netop disse vine stor herfra.

Danmark er med på Crémant bølgen

Der findes ikke det seriøse supermarked i Danmark, der ikke har Crémant på hylden. Ej heller specialhandlen forsømmer lejligheden til markedsføring af de velsmagende bobler.  Ofte kan man ved juletid finde boblerne til særdeles rimelige priser. 65 kr. er ikke ualmindeligt for en hæderlig kvalitet.

Personligt synes jeg nogle af de bedste køb findes fra områderne Bourgogne, Loire og Limoux. Det har en del med de druesorter, som her må anvendes at gøre. Bourgogne bruger i øvrigt de samme dru