1001 glas på Gråbrødre Torv

1001 glas på Gråbrødre Torv
20/11/2014 Malene Hertz

Beaujolais Nouveau 2014Beaujolais Nouveau

 

Den nye årgang 2014 er landet – KOM OG SMAG

Den tredje torsdag i november frigives den nye årgang i Beaujolais – den såkaldte Beaujolais Nouveau. Da jeg gik i lære i midtfirserne hed datoen den 15. november og vinproducenten havde først lov til at frigive vinen ved midnatstid, dagen før den landede i Danmark. Traditionen tro skete det under stort ståhej og mediedækning, fordi vinen blev hastet til Danmark i alt fra racerbiller, fly og nedkastning med faldskærm. I dag er det fast den tredie torsdag i november og lige så fast er det, at BØF & OST gavmildt skænker de første 1001 glas.

 

GRATIS EVENT – Kom og smag i dag Glas2

I dag kl. 17.00 ankommer de første flasker så til Gråbrødre Torv i centrum af København, hvor Restaurant Bøf & Ost skænker 1001 glas til alle, der dukker op. Med vinen i glasset kommenterer jeg på årets høst. Kom og vær. Det er festligt, traditionsrigt og gratis

Fra idé til alverdens caféborde

I Beaujolais som i alle andre vinregioner er det en tradition at fejre den nye vin. Hvorfor ikke dele det med resten af verden må vinproducenten og innovatøren Georges Duboeuf, have tænkt, da han så mulighederne i at sende den unge vin på markedet og derved sælge årets høst tidligt og samtidigt sikre sit cash flow. Han var så vidt vides også ophavsmaden til det første kapløb om at komme først til Paris med de frigivne dråber.

Nye vinde

Den nye generation af producenter i Bourgognes sydligste vindistrikt er med på ideen, om end reklamestuntet i opdateret version har fået lidt mere kant. Med en produktion på ca. 50 millioner årlige liter Beaujolais Nouveau udgør produktet ca. halvdelen af al Beaujolais AC produktion. En traditionel stor aftager som England er dog knapt så aktiv længere, mens Asiatiske markeder som Japan fortsat viser stor interesse.

Hvad er Beaujolais Nouveau

Hvad er så Beaujolais Nouveau kunne man spørge? Lad os lige starte med druen først. Den hedder Gamay, er blå og en af de mere parfumerede af slagsen. Vinen genkendes ofte på duften af hindbær og kirsebær og et relativt lavt tanninindhold. Derfor kalder onde tunger ofte vinen for saftevand, især når den er lavet på den gæringsteknik, som franskmændene kalder ”maceration carbonique”. Den går ud på at fremstille vinen, så den i smag og udtryk er frugtig, letdrikkelig og uden modhager. Druerne gæres i hele klasser uden knusning og i iltfattigt miljø (anaerobt). Derved opstår gæringen indefra i hver enkelt drue, og denne tvinges til at briste i omdannelsen af glukosen til blandt andet alkohol. Det giver vinen nogle meget primære aromaer af kirsch, banan, tyggegummi og kanal krydderi.

Drik den ung

Vinen er beregnet til at blive drukket ung, og faktisk må Nouveau hos producenten kun sælges frem august måned det efterfølgende år. Men så længe har de færreste lyst til at have vinen liggende. Den er og bliver en sjov gimmick og en afspejling af traditioner, som de foregår i de fleste vinområder rundt om i verden. 

Kom og smag

I dag kl. 17.00 ankommer de første flasker så til Gråbrødre Torv, hvor Bøf & Ost skænker 1001 glas til alle der dukker op og jeg kommenterer årets høst.

Kom og vær. Det er festligt, traditionsrigt og gratis