For nylig deltog jeg i en Californisk Masterclass om Pinot Noir-druen. Druen kom for alvor på alles læber, da filmen, Sideways, havde premiere i 2004. Men hvorfor er Pinot Noir blevet så populær en drue? Hvad er dens historie, og hvad kan man generelt sige om druesorten? Læs med her.
Den amerikanske dramakomedie, Sideways, er bygget over Rex Picketts roman af samme navn og handler om to mænd i midtvejskrise. Miles og Jack kører gennem det californiske vinlandskab, hvor der skylles masse af vin ned som optakt til Jacks forestående bryllup. Ikke mindst Pinot Noir-druen behager de to mænd, og sammenfaldende, eller måske i direkte konsekvens af filmens popularitet, blev tilplantning af druen i Californien mere end fordoblet på bare seks år. Samtidigt fik Merlot-druen i samme film dødsstødet, hvilket også har sat mærkbare spor i salget heraf.
Hvis ikke du allerede har set filmen, så er den stadig gangbar næsten 10 år efter premieren – især hvis den skylles ned på en god Pinot Noir.
Da vinen kom til Californien
Det var spanske missionærer, der bragte vinen til Californien. De kom ridende på æsler fra Mexico og plantede vinstokke for at omvende de vilde cowboys i nord. Druen, de plantede, fik navnet, Mission, og af den lavede man alle vin-typer: rød, hvid, rose samt søde og fortificerede vine. Mission vokser stadig i Californien, men udgør en meget lille andel af områdets produktion.
Hvor missionærerne havde et religiøst mål med deres vindyrkning, så det anderledes ud for den ungarske greve, Harazty, der som den første importerede og plantede 100.000 europæiske vinstokke i North Coast. Dermed blev grundstenen lagt til mange af de druesorter, vi i dag kender i Californien.
En vanskelig drue
Pinot Noir var med fra starten, men har stået i skyggen af de to langt mere populære druer, Cabernet Sauvignon og Merlot. Som allerede omtalt var det filmen, Sideways, der for alvor satte gang i efterspørgslen. Årsagen til druens begrænsede popularitet forud for Sideways skal også findes i det faktum, at den er vanskelig at dyrke og kræver håndelag og talent for at få kvalitet ud af.
Druen vokser bedst i kølige områder, hvor forskellen mellem dag- og nattemperaturer ikke har alt for høje udsving. Dette er årsagen til, at druen i Californien trives bedst ved de kystnære strækninger, hvor den modner optimalt på grund af solens varme, men fastholder sit bid og friske syre som følge af de kølige briser fra Stillehavet og morgentågen, der lægger sig ind over bugten.
Fællestræk ved Pinot Noir-vine
Pinot Noir-druen betragtes som højdepunktet for mange vinmagere. Kan man mestre den, kan man mestre det meste. Derfor er den også plantet i stort set alle verdens vinområder, pånær de allervarmeste. En generalisering er måske forkert, men skal man pege på nogle fællestræk, vil Pinot Noir-vine typisk være med medium til høj alkohol, frisk syre og sødmefulde frugtaromaer, og både røde og mørke bær afhængigt af grosted. Den tørre rødvin udmærker sig ved sin ofte lyse farve, medium fylde og bløde tanniner. Druen fungerer rigtig fint sammen med lagring på fad, så længe dette ikke overgøres. Desværre kan der oversøisk være en tendens til at lagrer for længe og på for nye fade, hvilket helt maskerer druens egen aromaprofil. Helt afgørende for kvaliteten er køligheden i klimaet og jordbundens beskaffenhed. Druen siges at udtrykke jordbunden meget præcist.
Der er ingen tvivl om, at Pinot Noir regnes som en af de ædleste druer og dermed også som en af de fineste. Dette har både affødt højere priser samt en vis ’højtidelighed’, i nogle kredse, forbundet med at drikke Pinot Noir.
Fransk Pinot Noir
Pinot Noir har været dyrket i Bourgogne i Frankrig siden det 4. århundrede og efterstræbes af såvel vinproducenter som Pinot Noir-aficionados. Dette har øget druens popularitet, og der findes i dag mere end 50 kloner af denne. Kloner er vigtige i forhold til Pinot Noir, fordi druen er modtagelig for råd og uens modning samt vira. Druen klarer sig særligt godt i koldklima-områder, hvilket netop har været en af bevæggrundene for at dyrke den i Bourgogne, der ligger i den køligste klimazone for druedyrkning. Den kendes på sine røde frugter, hindbær og jordbær, samt på evnen til at udtrykke det terroir, den vokser i. Som i Californien producerer den vine med frisk syre og ikke mindst røde frugtaromaer, men har i Bourgogne et raffinement og en kompleksitet, der sjældent finder sin lige uden for området. Til gengæld er der stor årgangsvariation og større kvalitetsforskel – eller sagt med andre ord; mindre genkendelseseffekt end i andre vindistrikter.
Californien som vindistrikt
USA er verdens 4. største producent af vin. I alt findes der 3.400 vinproducenter, og langt størstedelen er placeret på vestkysten. Man plejer at omtale Californien som ét og samme distrikt, men faktisk strækker området sig over 1.100 km, hvilket naturligt giver en lang række klimatiske og jordbundsmæssige forskelligheder. Der dyrkes vin langs det meste af strækningen, og en fællesnævner er manglen på regn, hvilket betyder, at kunstvanding er et udbredt fænomen.
Vinområderne er inddelt i fire regioner: North Coast, Central Coast, Central Valley og Sierra Foothills. North Coast omfatter de mest kendte områder, som eksempelvis Napa Valley, Sonoma Valley, Russian River, Dry Creek, Alexander og Carneros.
Kend din californiske Pinot Noir
- Druen bruges udelukkende til rødvin og til fremstilling af mousserende vine, hvor eftergæringen sker i flasken som i Champagne-distriktet.
- Typiske smagsnoter er: solmoden frugt, selvom vinen er tør: hindbær, jordbær, kirsebær, blomme. Herudover tørrede frugter som figner, svesker. Nogle vine har en vis spicyness eller røgede noter. Med alderen opnår den skovbundskarakter og lædernoter.
- Mad: Det er meget vanskeligt at generalisere, når det kommer til mad, da den californiske Pinot Noir kommer i en lang række fortolkninger, og afhængigt af stilen anbefaler husene alt fra barbecue til vildt. Spørg dig frem.
- Gå efter vine fra områder, hvor der er kølighed: Sonoma Coast, Carneros Russian River og Mendocino er gode bud. Santa Barbara i den sydlige del, hvor Sideways blev optaget, har også mange gode Pinot Noir-vine.
- Prisleje: Over 120 kr. Californisk Pinot Noir bliver aldrig helt billigt og kan slet ikke konkurrere på pris med andre druer i dagligvarehandlen. Der udbydes Pinot Noir-vine i Danmark fra omkring 70 kr. og opefter. Vi skal dog på den anden side af 120 kr. for at vinene begynder at blive interessante – i det mindste som gemme-vine.
Gode producenter
Til smagningen, som jeg deltog i, var der kun en brøkdel af de mange dygtige producenter, som vi finder på det danske marked. Generelt må jeg anbefale, at man køber sin Pinot Noir i specialhandlen, hvis man vil ofre på vinen. Der kan man få vejledning omkring lagring og ikke mindst sammensætning til mad. Et par gode huse at kigge efter vil være:
- Rodney Strong hos www.skjold-burne.dk
- Freeman Vineyards &Winery www.copenhagenwine.dk
- Copain Winery www.bergman.dk
- Schug www.kbvin.com
- Siduri www.suenson.dk
- Flowers Vineyard & Winery – www.vinspecialisten.dk