Overskriften er et lille brudstykke fra mit ynglings citat om champagne. Det er enken Madame Lily Bollinger, der adspurgt om, hvornår hun drikker champagne replicerer ”
“I drink my Champagne when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise I never touch it — unless I’m thirsty.
Ét glas om året!
Danskerne drikker fem kopper kaffe om dagen og ét glas ægte champagne om året. Synd og skam synes jeg. Mangler der en anledning, så skab den. Eksempelvis valgte jeg for nogle år tilbage, at spare på take away budgettet i løbet af året, for hver fredag i januar (årets kedeligste måned), at nyde champagne og god sushi.
Køb en champagnestopper
En anden måde at nyde flere bobler på, er ved at anskaffe sig en champagne stopper. Den kan erhverves for omkring kr. 50,-. Den fungerer som en gammeldags patentprop og holder på boblerne en dags tid eller to.
Sådan får du størst glæde af din champagne
En stor del af nydelsen går fløjten, hvis boblerne forsvinder og vinen bliver stille. En af hovedårsagerne hertil er, at glasset ikke er helt fri for opvaskemiddel. Her kommer et hurtigt overblik over, hvordan du holder bedst på boblerne også kaldet moussen
- Server champagnen i et højstilket glas, helst et tulipanformet, da aromaen bedst udfoldes i et sådant. De lidt mere dybe champagner, eksempelvis vintagechampagner, kan med fordel serveres i et vinglas, men det er på bekostning af boblerne.
- Skyl glasset i varmt vand før brug, tør efter med et rent klæde
- Køl boblerne i køleskabet over et døgn, fremfor at give dem et kuldechok med lynnedkøling i fryseren. Boblerne holder sig længst ved 4°
- Hold glasset på skrå når der skænkes op, det forlænger boblernes levetid betydeligt
Definition af champagne
Mousserende vin, der lyder navnet champagne skal komme fra området Champagne, der ligger ca. 150 km. nordøst fra Paris. Navnet stammer fra latin og betyder land.
Der står mange kræfter på spil for at beskytte navnet champagne. Ikke mindst de enorme summer, der har været brugt på markedsføring af de store huse gennem årtier. Penge, der har ført til at langt størstedelen af al den champagne der nydes i verden kommer fra kendte mærker (de såkaldte Grandes Marques) som: Moët Chandon, Mumm Gordon Rouge, Nicolas Feuillatte, Veuve Cliquot, Tattinger, Pommery, Bollinger og Laurent Perrier, blot for at nævne nogle af dem vi finder på det danske marked. Herudover ønsker man at beskytte selve produktionsmetoden, der sikrer den fineste mousse (bobler) ved at foretage en andengæring i flasken, og i dag uden fra Champagne-distriktet må kaldes Méthode Traditionelle
Druerne til champagne er: Pinot Meunier, Pinot Noir og Chardonnay. Disse vokser i de tre hovedzoner: Montagne de Reims, Vallée de la Marne og Côte des Blancs. Herudover opdeles i Grand Cru og Premier Cru.
Champagne har langt flere vinbønder end området har huse. Det skyldes at mange sælger druerne til de store huse, der tilføjer et NM (Négociants-Manupulants) på deres etiket. Trenden er dog at flere bønder selv begynder at producere champagnen hvilket initialerne RM (Récoltants-Manupulants) står for. Herudover er der kooperativ champagner – CM (Co-operative de Manipulation) samt en række andre koder, dog dækker ovennævnte størstedelen af den champagne der sælges.
Der produceres ca. 340 mio. flasker om året, selvom afsætningen af champagne faldt dramatisk i 2008 og 2009 grundet finanskrisen, men er igen reetableret. I de seneste år har især rosé champagne vundet frem.
80% af al Champagne der drikkes i DK – købes i tiden op til nytåret, og danskernes købmandsskab til trods, er det altid på denne tid af året de største rabatter gives.
Så slutter jeg lige med en opfordring
“Burgundy makes you think of silly things: Bordeaux makes you talk about them, and Champagne makes you do them.”-Brillat-Savarin